TV serie Oorlog in mijn hoofd

Oorlog in mijn Hoofd gaat over wat een post-traumatische stress stoornis (PTSS) écht betekent voor oud-militairen en hun omgeving. Zes oorlogsveteranen keren in deze nieuwe Nederland 3-serie terug naar het land waar zij hun diepe trauma opliepen. Daar gaan ze de confrontatie aan met de angsten die hun leven en dat van hun geliefden al jaren beheersen.

Vol van idealen vertrokken de mannen uit de serie als jonge militairen op vredesmissie naar een ver land. Onder de VN-vlag hopen zij de strijdende partijen uit elkaar te houden en de lokale bevolking te helpen en te beschermen. Maar uiteindelijk keren ze gebroken, ontheemd en gedesillusioneerd terug uit het oorlogsgebied. De gevoelens van onmacht, de angsten en gebeurtenissen die ze achter de rug hebben, zijn met geen pen te beschrijven en al helemaal niet uit te leggen. Thuis voelen ze zich onbegrepen en kunnen niet onder woorden brengen welke ‘oorlog’ zich afspeelt in hun hoofd.

Confrontatie
Oorlog in mijn Hoofd vertelt het heftige, persoonlijke verhaal van zes veteranen en hun omgeving die al lang worstelen met hun oorlogstrauma’s. In de serie keren ze na tientallen jaren voor het eerst terug naar het land waar hun persoonlijke strijd begon (In deze serie: Libanon, Cambodja en Bosnië). Voor de oud-militairen een harde en confronterende herbeleving van de dreiging, de doodsangst en het totale gevoel van onmacht. Maar tevens een doorbraak in de verwerking van hun oorlogstrauma’s en een eerste kans om hun familie te betrekken bij hun verleden. Naast het verhaal van de oud-militairen en een reportage van de reis, delen familie, vrienden en dienstkameraden hun ervaringen. Afgewisseld met archiefmateriaal, ontstaat een indringend beeld van de militair en zijn missie.

Afrekenen
Formele instanties beweren dat vijf procent van de uitgezonden militairen PTSS oploopt. Dit cijfer is discutabel en ligt volgens patiënten en veel hulpverleners hoger. De veteranen in Oorlog in mijn Hoofd hebben meestal al jaren van therapie achter de rug. Maar de échte omslag wil maar niet komen. Oorlog in mijn Hoofd is het eerste televisieprogramma dat het hele verhaal van de militair en zijn omgeving vertelt én terug gaat naar het land waar zijn trauma begon. Lukt het de mannen om dankzij de confrontatie met de bron van hun pijn voorgoed af te rekenen met hun oorlogsverleden?

Vanaf 25 april – elke donderdag om 21:35 uur

http://www.eo.nl/tv/oorlog-in-mijn-hoofd/

 

Copyrights 2016 Identiteitsgroep Vredesmachten
Scroll naar boven