In memoriam Lgen Ted Meines (25 september 1921 – 24 december 2016)

Verzetsheld en luitenant-generaal buiten dienst Ted Meines is vandaag op 95-jarige leeftijd overleden. Behalve verzetsstrijder, Indiëganger, mede-oprichter en voorzitter van de Stichting Veteranen Platform, was hij ook ereburger van de staat Israël.

Luitenant-generaal Meines, geboren op 25 september 1921, sloot zich nog tijdens de Tweede Wereldoorlog aan bij de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten. Hij vertrok in augustus 1948 als oorlogsvrijwilliger naar Indië. Begonnen als soldaat, klom hij in de loop der jaren op in de militaire rangen. Op 1 mei 1975 werd hij bevorderd tot generaal-majoor en benoemd tot kwartiermeester-generaal. In 1976 ging hij met functioneel leeftijdsontslag.

In september 2014 werd Meines door Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp officieel bevorderd tot luitenant-generaal voor zijn grote verdiensten voor de krijgsmacht in het algemeen en de veteranen in Nederland in het bijzonder. Meines was voor zijn inzet al sinds 1994 luitenant-generaal titulair.

Inzet voor veteranen
De opperofficier van de Koninklijke Landmacht was al sinds 1950 betrokken bij het wel en wee van Nederlandse veteranen. Hij richtte het Veteranen Legioen Nederland op en was er voorzitter van. In 1988 stond hij aan de basis van de Stichting Veteranen Platform, de koepelorganisatie met 55 aangesloten verenigingen. Een jaar later werd hij de eerste voorzitter van het Veteranen Platform, dat een groot deel van de veteranen in Nederland vertegenwoordigt.

Als voorzitter wist hij toenmalig minister Ter Beek ervan te overtuigen dat er een actief veteranenbeleid moest komen. Erkenning en waardering vanuit de samenleving kregen langzaam maar zeker vorm en mondden uit in de Nederlandse Veteranendag sinds 2005 en in 2012 in de Veteranenwet.

Het Veteranen Platform stelde in 1998 bij zijn vertrek als voorzitter de Ted Meinesprijs in, een oorkonde en een bedrag, die tot doel heeft een individuele veteraan of een veteranenorganisatie in het zonnetje te zetten. Wat minister Jeanine Hennis-Plasschaert betreft een terechte titel voor deze onderscheiding. “Generaal Meines stond pal voor onze veteranen. Hij is de grondlegger van het huidige veteranenbeleid, dat zorgt voor erkenning en waardering. We zullen hem heel erg missen.”

tedmeines

Voor degenen die willen condoleren….. Hier vindt u meer informatie over rouwbeklag en uitvaart.
gedenken

Bron: defensie.nl

, , , , , , ,

Wilt u ook lid worden van Identiteitsgroep Vredesmachten?

Copyrights 2016 Identiteitsgroep Vredesmachten
Scroll naar boven